Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12.30 στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία των έξι νέων μελών της κυβέρνησης. Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Βίτσας, Φώτης Κουβέλης, Μερόπη Τζούφη, Αθανάσιος Ηλιόπουλος και Κωνσταντίνος Στρατής, ορκίστηκαν με τη λέξη «δηλώνω» -αντί του «ορκίζομαι»- και χωρίς παρουσία εκπροσώπου της Εκκλησίας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Μετά τον πολιτικό όρκο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χαιρέτισε ένα – ένα τα νέα μέλη της κυβέρνησης και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Τελετές παράδοσης – παραλαβής

Αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης ακολούθησε η τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στον Γιάννη Δραγασάκη, στον 3ο όροφο του Υπουργείου Οικονομίας.

Υποδεχόμενος τον Φώτη Κουβέλη στο υπουργείο Άμυνας κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε «σίγουρος» πως η συνεργασία τους θα είναι άριστη.

Ως «προσωπικότητα της πολιτικής ζωής, που σε δύσκολες περιστάσεις πάντα υπηρέτησε τις αρχές της Δημοκρατίας, διδάσκοντας σε όλους την ενότητα του έθνους», περιέγραψε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος τον νέο αναπληρωτή υπουργό Φώτη Κουβέλη.

«Στον 1,5 χρόνο που μένει μέχρι τις εκλογές, θα ολοκληρώσουμε το έργο που έχουμε αναλάβει», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.

Για τον προκάτοχο του κ. Κουβέλη, Δημήτρη Βίτσα, σημείωσε πως «δεν ανταλλάξαμε ούτε μία κουβέντα διαφωνίας» και τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία.

Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι τα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε άριστη κατάσταση, έχοντας υψηλό ηθικό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οποιεσδήποτε απειλές για την εθνική κυριαρχία.

Σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υποδέχθηκε τη νέα υφυπουργό, Μερόπη Τζούφη, με τον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου, να της εύχεται υπομονή και δύναμη.

«Είναι τιμή για μένα η απόφαση του πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού να με προτείνει για την ανάληψη της θέσης αυτής» είπε η κ. Τζούφη προσθέτοντας ότι με τον υπουργό τούς ενώνουν κοινοί αγώνες στον χώρο της τριτοβάθμιας.

Η νέα υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα επιδείξει εργατικότητα και εξέφρασε την ελπίδα «με συλλογική προσπάθεια, να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις που έχουμε ανάγκη, τόσο εμείς, αλλά κυρίως η νέα γενιά». «Αισθάνομαι βαρύ το καθήκον» κατέληξε.

Στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής από την Ράνια Αντωνοπούλου στον Αθανάσιο Ηλιόπουλο.

Αύριο, στις 12.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί τελικά στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής η τελετή παράδοσης των αρμοδιοτήτων του απερχόμενου υπουργού, Γιάννη Μουζάλα, στο νέο υπουργό, Δημήτρη Βίτσα.

Η τελετή είχε προγραμματιστεί αρχικά για σήμερα, ωστόσο με ορθή επανάληψή του το γραφείο Τύπου του υπουργείου ενημέρωσε ότι η παράδοση-παραλαβή θα γίνει αύριο.

Συγκινημένη δήλωσε η νέα υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, σε δήλωσή της προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ορκισθεί στα νέα της καθήκοντα.

«Συγκινηθήκατε χθες, κλάψατε»; ρωτήθηκε από δημοσιογράφο η νέα υφυπουργός που δήλωσε ότι δεν περίμενε την υπουργοποίησή της και συμπλήρωσε:

«Βεβαίως συγκινήθηκα, όχι δεν έκλαψα. Αλλά συγκινήθηκα γιατί γυρίζει η ζωή σου, από όταν ξεκινάς, από την πρώτη σου παιδική ηλικία σε μια μακρά διαδρομή. Είχα προσπαθήσει σε αυτή τη διαδρομή να είναι η καλή μαθήτρια και στη συνέχεια να ανταποκριθώ στους άλλους ρόλους τους οποίους είχα»

Advertisements